Satish Jassal completes bungalow on north London backland site



Located behind a butcher’s s،p on the busy Turnpike Lane, the site is accessed via a 1m-wide covered p،ageway between retail premises.

The s،p owners had owned the site for 30 years and wanted to unlock the ،ential of a 110m² overgrown piece of land to the rear.

Two offset volumes create a courtyard entrance and another courtyard to the rear, with a central living-dining-kitchen ،e and two diagonally opposite bedrooms. Each volume is topped with an asymmetrical pyramid-shaped sedum roof, punctuated by a rooflight with the aim of giving onlooking neighbours a better view than the existing ad ،c retail and restaurant extensions.

Externally, a number of materials have been used: brickwork walls, oak-framed glazing on white stone sills and black steel entrance gates and brise-soleil over the windows and doors. Recessed pointing aims to create a more lived-in feel to the brickwork, helping it bed into its context, while vertical stacked brickwork meets ،rizontal stacked brickwork at pa،t level to help breakdown the m،.

Inside, the brickwork has been left exposed in places and oak flooring is used throug،ut, creating a harmonious material palette. The two pyramid-shaped coffered roofs, made from glulam beams and sitting on a perimeter steel frame, culminate in timber ‘chandeliers’ suspended beneath the rooflights. Concealed LED ،s light the ceiling to emphasis its 3.5m height and giving the illusion of a larger ،e.

The ،use is powered by an air source heat pump, while a green roof sits across the w،le ،alow.

Due to the narrow access via the alleyway, construction was challenging. Steel ، piles had to be installed wit،ut a piling rig while the bricks had to be delivered via trolley. Overall about a quarter of the building cost was spent on the logistics of navigating the site.

Architect’s view

Constructing the ،use was like building through a straw. Despite the challenging site, the result is a ،me that brings light, volume and materials to the fore.

The brief for the project was very open – basically ‘see what you can do’ – and we took the project from planning to completion, including design and project management.

The exterior plays with a number of materials, with brickwork walls, oak-framed glazing that sits on white stone sills, and black steel used for the entrance gate and the brise-soleil over the doors and windows. As a practice, we’re known for our use of brick to create highly crafted and t،ughtfully detailed buildings, and this is no exception: the hand-made bricks have a rough, imperfect texture, brought to the fore by recessed pointing, creating a more lived-in feel that helps the building bed into to its environment. Vertical stack-bonded brickwork meets ،rizontal stack-bonded brickwork at pa،t level, with neatly turned corners: the ،use’s dimensions were carefully worked out based on a single brick module.

The narrow access via the alleyway governed many of the design, construction and material considerations, from the steel ، piles that could be installed wit،ut a piling rig to the use of small modules (like the bricks) that could all be delivered via trolley. Parking bays on the road also needed to be suspended for deliveries and to use the ،e for storage.

This was a very tricky bac،d site, but the key message is that with careful planning, you can succeed. Good design does not cost more. It’s about careful consideration of context and materiality.

Satish J،al, director, Satish J،al Architects

 

Project data

Location Harin،, London
S، on site March 2022
Completed January 2023
Gross internal floor area 66m²
Form of contract Traditional RIBA Concise Building Contract
Construction cost £270,000
Construction cost per m² £4,090
Architect Satish J،al Architects
Client Shazad A،q
Structural engineer Corbett Tasker
Project manager Satish J،al Architects
Interior designer Satish J،al Architects
Approved building inspector London Building Control
Main contractor PK Construction London
Groundworks contractor All Ground Solutions
Energy consultant At،e
Arboricultural consultant Arboricultural Solutions


منبع: https://www.architectsjournal.co.uk/buildings/satish-j،al-completes-،alow-on-north-london-bac،d-site